Асен Александров - Честит юбилей

КОНКУРС "БЕДНОСТТА НЕ Е БЪДЕЩЕ"

Чести юбилей


Венета едва влачеше нозете си. Беше като замаяна. Тя все още не можеше да осъзнае случилото се. Не и се вярваше.

Както винаги и днес отиде на работа в добро настроение. Днес имаше рожден ден. Навърши петдесет години. Беше весела и подвижна, жизнерадостна жена. С работата се справяше с лекота. Шивашкият занаят бе всичко за нея. Работеше го от осемнадесет годишна, откак завърши техникума. На младени беше идеалистка, орденоноска, а после... Безработна. И когато Марин Узунов я покани в новооткритото шивашко предприятие, прие от раз. Беше най-добрата от всички.

През обедната почивка разчупи питата намазана с мед, отвори кутиите със шоколадови бонбони и почерпи колежките си. Почерпи и Узунов. Всички и пожелаха здраве, радост и щастие, и да се пенсионира тук, когато му дойде времето. Беше весела и радостна. Вечерта щеше да почерпи и близките си, а в неделя бе насрочен юбилея, в клуба на пенсионера.

Течеше последния час от работния ден, когато Узунов я повика в кабинета си. Посрещна я прав до бюрото си и без да я погледне в очите и рече:

- Венета, от утре не си на работа. Освобождавам те. Вземи всичко което е твое и довиждане. Свободна си, ела утре да си получиш парите.

- Но защо, господин Узунов? - попита Венета със свито сърце.

- Не питай.

- От работата ли не сте доволен?

- Не Венета. Просто си вече стара. Имам молби от млади момичета. Бъдещето е в тях. Така че, както ти казах - Довиждане.

Венета не знаеше какво да му каже. Напусна портала с чантата в ръка, направи няколко крачки и се обърна, колежките и още работиха. Венета се замисли. Катя и Данчето щяха да навършат след месец петдесет. И тях ли Узунов ще изхвърли като стари?

Изведнъж пред очите и се спусна мъгла. Причерня и, загуби съзнание и се свлече на земята. Събуди се в болницата. До нея стоеше д-р Стоянов, държеше ръката и, и се усмихнаше.

- Прескочи трапа булче! Но да се пазиш, че си още много млада! Честит юбилей!

Асен Александров
гр. Попово