Галина Петрова - Мирът - бялата лястовица

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС " МИРЪТ"

Мирът - бялата лястовица


Мирът – недостижимо понятие заради човешка жажда за власт, господство и алчност.
Мирът – лелеяно състояние от всяко нормално човешко същество за света.
Мирът – вечната цел на разумните.
Мирът – бялата лястовица за всички преживели война.
Време е да го изискаме и да го получим!

Аз зная, че светът отдавна се е уморил от воюване, защото войните носят несигурност, нещастия и смърт. Толкова много смърт на наши себеподобни… Всъщност не ви ли се струва прекалено ненормално в XXI –ви век човек да стреля в човек, заради нечии други неясни цели и стремления? Обикновено на огневата линия са онези като мен и вас т.е. обикновените хора, на които им е внушена някаква идея, чиито мозъци са промити, заради задкулисни машинации и са впрегнати в поредна война. А онези, които измислят войните, обикновено стоят в кабинета си, пият си уискито и не се интересуват колко животи поглъща задвижената от тях машина за унищожение на хора. Колко войни, колко разрушения, колко объркани човешки съдби, колко избити невинни деца!… Докога? Как можем да спрем всичко това, за да се възцари така мечтания мир на Земята?
Някога се говореше за световен мир и ни се вменяваше усещането, че всички народи по света се стремят към него. По мои груби изчисления вече трябваше да сме достигнали до световно мирно съвместно съществуване, придружено от сътрудничество, взаимопомощ… Само че не сме! Напротив – във всеки един момент може някъде там да се измисли повод за поредното нахлуване в нечия страна. В повечето случаи за подобно действие се намират заблуждаващи понятия като „омиротворяване” или „установяване на демокрация” в някоя държава. Сценарият обикновено е един и същ. Когато изписвам думичката „демокрация”, изпитвам силното желание по средата й да сложа една буква „Н” /демоНкрация/. Тогава поне на всички ще стане ясно за какво иде реч, тъй като вместо установяване на демокрация, просто започва едно източване на ресурсите на дадената страна, разпръскване на населението й и заливане на други страни с бежански вълни. А пък световният мир все не идва и не идва…Той вече дори не се споменава като понятие, за него не се пише, не се разказва, жертвите са просто статистика от поредната изтощителна война и никой от световните лидери не дава индикации,че се стреми към него. Какъв мир, Боже!? Напротив – напоследък гледаме как все повече и повече се задълбочава рискът от една поредна световна война. Безумие някакво!
А толкова е просто да се живее мирно и спокойно. Дааааа, наглед трудните неща винаги имат простичко решение. В случая трябва „всяка жаба” да си стои в своя „гьол” и да не се меси в чуждите работи с помощ, която не е била поискана. Не може човек да убива човек и това да е приемливо! Не може човекът да е примитивен колкото хищните животни и това да не е тревожно! Тревожно ли казах? Боже, та то направо си е чудовищно! Тревожно е друго. Тревожно е това, че светът толкова се е занемарил откъм добродетели,че вече в него ненормалното се приема за нормално и обратното. Сгромолясаха се човешките ценности, бяха подменени от някакви абсурди, наречени „толерантност”, които аз лично не мога да нарека ценности, защото им липсва морала, етиката, естетиката… Това пък от своя страна нарушава вътрешния мир на обикновените човешки същества и ги кара да се чувстват не на мястото си в сбъркания околен свят, защото не са достатъчно „толерантни”,видите ли.
С една дума в нашето съвремие мирът си е „кът” отвсякъде, дето се казва. И не защото сме го скрили /скатали/ някъде, а защото не му даваме поле за изява, не му даваме възможност да се прояви и то заради какво? Или по-точно кого. Заради шепа самозабравили се дяволи в костюми, които са решили, че световното господство им прилича и че светът и хората в него са им бащиния. Превърнали са ни в човешка маса, на която постоянно ограничават мисленето по един или друг начин, човешка маса, която могат да избиват ненаказано с оръжейните си играчки, човешка маса, в която хората са постоянно настройвани и противопоставяни по един или друг повод. А за мир дори от лицемерие вече не говорят. „Разделяй и владей!” – така се поддържа господство над човешката маса. И въпреки, че ние – обикновените хора сме в пъти повече от тези самозабравили се костюмирани същества, винаги сме въвлечени в поредната им игра на „демокрация”. Да не говорим, че по-голям процент от населението на Земята дори и не подозира, че това всичкото вкупом са игрички за световно надмощие, а не за демократизиране, добруване, развитие на страните и народите.
И така. Какво се оказа? Оказа се,че всъщност мирът е едно недостижимо понятие в нашето съвремие, а уж се имаме за много интелигентни и умни. Кой интелигентен човек ще възпроизвежда война след война? Кой умен човек няма да каже: „ Стоп. Стига толкова безумия и избивания на хора! Светът трябва да поеме в по-цивилизована посока!”? В такъв случай какви са тези, които не желаят мир? Те са всичко друго, но не и умни. Има едно документално филмче със заглавие „Светът се управлява от психопати”, което ни дава пълна картина за положението преди и сега. Няма промяна. Уж се развиваме, а тъпчем на едно място, уж се стремим към добруване, а ставаме по-зли. Мир няма – нито на Земята, нито по между ни, нито в душите ни. Ние сме едни използвани и объркани хора. Щастлив би бил този от нас, който успее поне в мир със себе си да живее! Целият заобикалящ ни хаос не ни дава възможност поне за това. Или може би греша? Вие в мир със себе си ли живеете? Дано! Защото само той ни остана…

Галина Петрова - Ловеч